פגיעה או תאונה בעבודה מתרחשת הן בזמן העבודה, והן בדרך אל העבודה או ממנה; כולל תקיפה פיזית או תקיפה מינית שגרמה לנזק נפשי או גופני. כמו כן גם מחלת מקצוע נכללת בהגדרת המושג "תאונת עבודה", וגם מי שחלה בקורונה בשל חשיפה לחולה במקום העבודה – יוכר כנפגע עבודה.
לא כל אירוע בעבודה או בדרך אליה / ממנה ייחשב כתאונת עבודה. כדי להבין בדיוק מתי תאונה או פגיעה נחשבות או לא נחשבות כתאונת עבודה, יש להתעדכן באתר הביטוח הלאומי או להתייעץ עם גורם מקצועי. ניתן לפנות גם למומחי קו למעסיק.
חובות המעסיק לאחר תאונת עבודה של עובד זר
באופן כללי, זכויותיהם של עובדים זרים שווים לזכויותיו של כל עובד אחר בישראל. המעסיק חייב לשלם עבור המטפל הזר דמי ביטוח לאומי, וכן חובה עליו לבטח את המטפל הזר בביטוח רפואי החל מהיום הראשון לעבודה; זאת מכיוון שעובדים זרים אינם מבוטחים באחת מקופות החולים, ועל מנת למנוע מצבי תביעה משפטית בעתיד.
לאחר תאונת עבודה – על המעסיק למלא טופס בל/250 לצורך הפניה לטיפול רפואי, ועל העובד הזר לצרף לפנייה אשרת שהייה (ויזה) ודרכון, שניהם בתוקף. כמו כן יש להגיש תביעה לדמי פגיעה באמצעות טופס בל/211 בסניפי הביטוח הלאומי, לצד כתב ויתור על סודיות רפואית. מצ"ב כל הטפסים הרלוונטים לנפגעי עבודה >
חובה לזכור! אך ורק עובדים זרים חוקיים זכאים לקבל הכרה ופיצויים כנפגעי עבודה.
תאונת עבודה – מה מקבלים מביטוח לאומי
המוסד לביטוח לאומי מספק לנפגעי עבודה סיוע כספי לתקופה של עד 13 שבועות, וזאת כפיצוי על אובדן הכנסה לאחר הפגיעה. חשוב מאוד לציין – כל מעסיק נדרש לברר כמה מדמי הפגיעה חלים עליו, וכמה מהם ישולמו על ידי הביטוח הלאומי (בהתאם לתקנה 22 – ראו כאן).
דמי הפגיעה היומיים מחושבים כחלק יחסי ממשכורתו של העובד (75 אחוזים מהשכר החייב בדמי ביטוח לאומי), לצד תוספות ותשלומים אחרים. אם תוצאות הפגיעה נמשכות מעבר לתקופה של 91 יום או שנגרמה לעובד נכות כלשהי, העובד יכול לקבל קצבת נכות מעבודה או מענק אחר מהביטוח הלאומי (מותנה בהחלטת ועדה רפואית).
נפגעי עבודה זכאים לטיפול רפואי חינם
עובד אשר נפגע בשל תאונת עבודה, זכאי לטיפול רפואי חינם שיוגדר על ידי הגורם המטפל: אשפוז, תרופות, בדיקות, ניתוחים, ציוד עזר ועוד. הטיפולים והבדיקות יתבצעו באחת מקופות החולים.
כל ההליכים הרפואיים פטורים מתשלום, כולל פטור מהצורך בהנפקת טופס 17 בקופת החולים הרלוונטית. במצבים מיוחדים וספציפיים ניתן לקבל גם מימון לטיפול רפואי פרטי וכן טיפולי רפואה משלימה. מומלץ לברר מראש אודות תנאי הזכאות לטיפולים פרטיים או משלימים.
זכויות נוספות לנפגעי עבודה המקבלים דמי פגיעה
במהלך התקופה בה מקבל העובד דמי פגיעה, רצף הזכויות הסוציאליות שלו מתעדכן כדלקמן:
- פיצויי פיטורים – תקופה היעדרות מעבודה בשל תאונת עבודה, תוכר לצורך פיצויים.
- הפרשות לפנסיה – המעסיק אינו מחויב להמשיך לשלם פנסיה בתקופת ההיעדרות בשל תאונת עבודה. מכיוון שיש פסיקות סותרות בנושא, מומלץ לקבל ייעוץ מקצועי.
- ימי חופש – ייקבעו בהתאם למספר ימי העבודה שנצברו בפועל, באותה שנה בה אירעה תאונת העבודה.
- דמי הבראה – עובד הנעדר בשל תאונת עבודה אינו זכאי לדמי הבראה עבור תקופת ההיעדרות.
שיקום וסיוע נוספים לנפגעי עבודה
מי שהוכר כנכה עבודה זכאי להטבות נוספות. יש לברר מראש את תנאי הזכאות לכל אחת מההטבות:
- הכשרה מקצועית או השכלה גבוהה, וסיוע בהשמה במקצוע חדש.
- מענק להתאמת תנאי מגורים, לרכישת רכב ואביזרי עזר.
- פטור מתשלום ביטוח לאומי.
- הנחות ופטורים מתשלום מיסים.
נפגעי עבודה שנפטרו כתוצאה מתאונת עבודה
במידה שנפטר העובד בשל תאונת העבודה – משפחת הנפטר זכאית לקבל קצבה חודשית או מענק חד פעמי, בהתאם לתנאי המקרה. פרטים כאן >
לבירור חובות וזכויות כמעסיקי עובדים זרים – פנו אלינו לקבלת ייעוץ >