חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

עצמאי, תשוש, סיעודי ועוד: מה ההבדלים והזכויות לכל מטופל

מה ההבדל בין תשוש ותשוש נפש? או סיעודי וסיעודי מורכב? כדי להבין מה מצבו של המטופל, והאם הוא זכאי לקבלת גמלת סיעוד או כל שירות אחר מטעם המדינה – יש תחילה לאבחן את מצבו.

כאן המקום לציין שרק זכאי גמלת סיעוד יכולים לבקש מטפל סיעודי זר במסגרת מגורים בבית או בדיור מוגן, כל עוד הם עומדים בתנאים ובדרישות. לעומת זאת – מטופלים השוהים במסגרת טיפולית / סיעודית, כגון בית אבות או בית חולים, אינם זכאים להעסקת עובד זר סיעודי.

מטופל עצמאי

עצמאי הוא אדם בעל יכולת תפקוד יומיומי ברמה גבוהה. במצב זה ניתן לעבור לגור במסגרות דיור מוגן, המאפשרות לדיירים חופש פעולה ומחיה, להתגורר ולחיות בסמוך לבני גילם וליהנות מחיי תרבות עשירים. כל זאת תוך דאגה לכל צורכיהם, החל ממגורים, מזון וניהול משק בית – וכלה בכל הפעילויות הכלולות במסגרת הדיור המוגן.

דיור מוגן אינו ממומן בשום צורה על ידי המדינה, אלא באמצעות מימון פרטי על ידי הדייר או בני משפחתו.

מטופל תשוש

תשוש (או גם: תשוש גוף) הוא אדם שזקוק לעזרה קלה בתפקודי היומיום, ואינו סובל מירידה קוגניטיבית (כגון דמנציה או מצב דומה). ברוב המקרים, מטופלים תשושים יכולים לעבור לגור במסגרות דיור מוגן או בית אבות במימון פרטי שלהם, בהתאם לחומרת מצבם.

במצבי מצוקה כלכלית ניתן לפנות למשרד הרווחה בבקשת סיוע ומימון של מוסד טיפולי. מצבו התפקודי של התשוש מוגדר על ידי משרד הרווחה, כולל מבחן הכנסות של המטופל ובן/בת הזוג, ילדיהם ועוד. לבדיקת זכאות ולהתנעת התהליך, יש לפנות לשירותים הסוציאליים במסגרת המועצה המקומית / העירייה.

מטופל תשוש נפש

תשוש נפש הוא אדם שאינו מוגבל בצורה פיזית, אך כן סובל מירידה קוגניטיבית בזיכרון, ביכולת השיפוט ובכושר ההתמצאות במרחב. תשושי נפש לרוב הם מטופלים הסובלים מדמנציה כלשהי (בדרך כלל אלצהיימר, המהווה את רוב מקרי הדמנציה), ולכן זקוקים לעזרה צמודה ולהשגחה; זאת מכיוון שאינם מסוגלים לתפקד כראוי, ואף עלולים לסכן את עצמם ואת אחרים.

אבחון מצבו של תשוש נפש מבוצע על ידי משרד הבריאות, בדרך כלל על ידי רופא גריאטר מחוזי. אם המטופל נמצא זכאי למימון שהות במוסד טיפולי, בהתאם לקריטריונים שונים ולמבחן הכנסות – יינתן לו "קוד משרד הבריאות". קוד זה מאפשר מימון חלקי של אשפוז בבתי אבות או מחלקות לתשושי נפש. כמו כן ניתן לקבל מימון באמצעות ביטוחים פרטיים של המטופל.

מטופל סיעודי

סיעודי הוא אדם הזקוק לעזרה צמודה והשגחה מלאה ברוב משימות היומיום או בכולן: אכילה, לבוש, היגיינה, ניידות ועוד. במצב כזה ניתן לפנות לשלושה גורמים עיקריים:

  • משרד הבריאות – זאת לצורך קבלת קוד משרד הבריאות, לסיוע במימון האשפוז בבית אבות סיעודי (לפי קריטריונים שונים ומבחן הכנסות).
  • המוסד לביטוח לאומי – זאת לצורך קבלת שירותים בבית או במסגרת דיור מוגן בלבד, לפי רמת הזכאות שנקבעה במבחן תלות (1 עד 6) ובמבחן הכנסות: מימון מטפל סיעודי (ישראלי או זר), לחצן מצוקה, מרכז יום לקשיש, מוצרי ספיגה ושירותי קהילה תומכת.
  • ביטוח פרטי – בהתאם לתנאי הביטוח ולמצבו של המטופל.

מטופל סיעודי מורכב

סיעודי מורכב הוא אדם שזקוק גם לטיפול רפואי וגם לטיפול סיעודי צמוד; זאת בשל מצב רפואי נוסף על מצבו הסיעודי (לדוגמה: פצעי לחץ, בעיות נשימה, אינפוזיות, מצב סופני ועוד). הגדרת מצבו של חולה סיעודי מורכב נעשית בדרך כלל על ידי קופת החולים, או על ידי ביטוח פרטי רלוונטי.

במצב סיעודי מורכב ניתן להתאשפז אך ורק במסגרות ייעודיות, כגון בית אבות סיעודי מורכב, בית חולים ועוד. המימון נעשה חלקית על ידי קופת החולים וחלקית על ידי החולה, כאשר לעיתים ניתן לבקש הנחה בהתאם למצב. כמו כן מומלץ לבדוק אפשרות של החזר כספי מביטוח סיעודי פרטי.

מטופל סיעודי מועמד לשיקום

מועמד לשיקום הוא אדם הסובל מירידה זמנית אך משמעותית בתפקוד, וזאת בשל פגיעה, מחלה או אשפוז ממושך. האבחון נעשה על ידי הרופאים הרלוונטיים (בית חולים, קופת חולים), בתנאי שיש סיכוי לשיקום משמעותי ולחזרה במידה רבה למצב הקודם.

מועמדים לשיקום מאושפזים במחלקות שיקומיות בבתי חולים, כאשר המימון וכן ההפניה ניתנים על ידי קופת החולים הרלוונטית.

מטופל עם הנשמה ממושכת

הנשמה כרונית / ממושכת נקבעת לאדם שאינו יכול לנשום בכוחות עצמו, בשל מצב רפואי חריג. ההנחיה קובעת הנשמה ממושכת באמצעות פיום קנה (טרכיאוסטומיה) רק לאחר שהמטופל שהה לפחות חודש בבית חולים, ולאחר שנעשו לפחות 3 ניסיונות שנכשלו לגמילה מהנשמה.

אשפוז מטופלים הזקוקים להנשמה נעשה בבתי חולים גריאטריים בפיקוח משרד הבריאות, במחלקות ייעודיות להנשמה ממושכת. האשפוז ממומן על ידי קופת החולים ללא השתתפות עצמית של המטופל. כמו כן ניתן להתאשפז גם בהוספיס, במצבים של מחלות חשוכות מרפא / סופניות – זאת בהפניה של הרופא המטפל. גם כאן מדובר באשפוז ללא השתתפות עצמית.

זקוקים להכוונה ולסיוע נוספים? צרו קשר ונשמח לעזור.

 

*האמור לעיל אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטיו/או חשבונאי של עורך דין ו/או רואה חשבון והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע והפרטים האמורים באתר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד.

עוד כתבות בנושא

יש לכם שאלה כללית
בנוגע להעסקת עובד זר?

כתבו לנו - וצוות המומחים שלנו יחזיר לכם תשובה בהקדם

לרישום לתאגיד

מלאו את הפרטים הבאים לקבלת סיוע ברישום לתאגיד
דילוג לתוכן