חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הכל על ימי חופשה לעובד

מי קובע מתי יוצא העובד לחופש? איך מחשבים פדיון ימי חופשה? מתי משלמים?

על פי חוק המעסיק קובע את מועד היציאה לחופשה. אין לעובד זכות לצבור ימי חופשה ו/או לקבלם בשווה כסף אלא בהסכמת המעסיק. המעסיק יעניק את החופשה על פי חוק בחודש האחרון של שנת העבודה הרלוונטית, או בהסכמת הצדדים במועד אחר.

יחד עם זאת המציאות מכתיבה התנהלות קצת שונה – כפייה או אי הסכמה לעניין זה מול העובד יכולה לגרור התמרמרות מצידו ואף התפטרות. כאשר ההיצע נמוך הרבה מהביקוש, כדאי למעסיק לנסות ולשמור על עובד שמרוצים ממנו.

מאחר ומספר ימי החופשה להם זכאי העובד השתנה במהלך הזמן, מעסיקים רבים לא יודעים כיצד לחשב פדיון ימי חופשה – אז בואו נעשה סדר בדברים.

טבלת ימי חופש לעובד (5 ימי עבודה בשבוע)

טבלת ימי חופשה לעובד
טבלת ימי חופשה לעובד (מקור: כל זכות)

כאשר מחשבים לעובד ימי חופשה לפדיון – יש לבחון כל תקופה בנפרד

  • עד יוני 2016 העובד צבר 1 יום חופשה לפדיון עבור כל חודש עבודה.
  • מיולי ועד דצמבר 2016 צבר העובד 1.08 ימי חופשה לפדיון עבור כל חודש עבודה.
  • מינואר 2017 ועד היום העובד צובר 1.16 ימי חופשה לפדיון עבוד כל חודש עבודה.

חשוב לדעת כי אמנם הזכאות מחושבת פר תקופה, אך התעריף לתשלום הוא התעריף העדכני ביום ההתחשבנות. כלומר בבואך לחשב פדיון ימי חופשה לעובד כיום, תשלם לפי תעריף עדכני של 380.22 ש"ח ליום (לפי שכר מינימום של 5,571 ש"ח).

החוק מתיר לשלם רק את רכיב ההבראה בתשלום החודשי, ולכן יתחשבן המעסיק עם העובד לגבי ימי חופשתו במרוכז; זאת כדי לאפשר לו לממש את הימים או חלק מהם, ואת השאר לצבור לחופשה ארוכה יותר (עד 3 שנים צבירה).

מתי יוכל העובד לפדות בכסף את ימי החופשה שעומדים לזכותו? רק בתום יחסי עובד-מעביד. המעסיק ינהל רישום מדויק של ימי החופשה ויחתים את העובד על  יציאה לחופשה.

מעסיקים מתוקף חוק סיעוד זוכים להשתתפות חברת הסיעוד בתנאים הסוציאליים על חלקם היחסי בהעסקה. פדיון ימי חופשה נעשה אך ורק בסיום יחסי עובד מעביד.

חשוב לזכור! מעסיקים שישלמו שנה בשנה לעובדים זרים שאינם יוצאים לחופשה ואינם מנצלים את החופשה, וזאת במטרה לא לצבור תשלום גדול יותר ליום סיום ההעסקה – עוברים על הוראות החוק! במתוך כך מעסיקים אלו מסתכנים בתשלום כפול – גם בסיום כל שנת העסקה וגם במועד גמר חשבון בסיום יחסי עובד מעביד, מכל סיבה שהיא.

חופשה כפויה על ידי המעסיק

מעסיק יכול לחייב עובד לצאת לחופשה שנתית גם בניגוד לרצונו, וזאת על מנת שלא יצבור ימי חופשה אלא ינצלם בפועל.

הגבלת צבירה של ימי חופש

חוק חופשה שנתית מגביל גם את כמות ימי החופשה שעובד יכול לצבור. במידה ולא ניצל את ימי החופש בפועל – חייב העובד לנצל 7 ימים בכל שנה קלנדרית ואת היתרה לצבור לשנתיים הבאות בהם מועסק.

על כן בעת פדיון ימי חופשה שנתית במועד סיום העסקת העובד, יש לפדות את ימי החופשה להם זכאי העובד בשנת העסקתו הנוכחית – בצירוף הימים שצבר על פי חוק וותק בשלוש השנים הקלנדריות שקדמו לה.

לשאלות ותשובות בנושא חופשה שנתית

*האמור לעיל אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטיו/או חשבונאי של עורך דין ו/או רואה חשבון והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע והפרטים האמורים באתר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד.

עוד כתבות בנושא

יש לכם שאלה כללית
בנוגע להעסקת עובד זר?

כתבו לנו - וצוות המומחים שלנו יחזיר לכם תשובה בהקדם

לרישום לתאגיד

מלאו את הפרטים הבאים לקבלת סיוע ברישום לתאגיד
דילוג לתוכן