לא כל אדם סיעודי יימצא זכאי להעסקת עובד זר בגמלת סיעוד. למרות זאת, במקרים מיוחדים ניתן להעסיק עובד זר לצורכי סיעוד, גם אם המטופל אינו זכאי לגמלת סיעוד מהביטוח הלאומי.
באילו מקרים אין זכאות לגמלת סיעוד?
1. הכנסות גבוהות מהרף העליון המוגדר בחוק הסיעוד – יחיד שהכנסותיו בין 10,551 ל-15,827 שקלים, יהיה זכאי רק למחצית מהגמלה המלאה; ואם הכנסותיו חורגות מ-15,827 שקלים – לא יהיה זכאי לגמלה כלל. דברים דומים חלים גם על בני זוג סיעודיים, אך בסכומים שונים (בהתאם למבחן הכנסה נכון לינואר 2022).
2. המטופל כבר מקבל גמלה / קצבה אחרת – אדם סיעודי שכבר מקבל גמלה מהמדינה, לא יהיה זכאי לגמלת סיעוד. לדוגמה, גמלת שירותים מיוחדים לבעלי מוגבלויות או למבוגרים סיעודיים לפני גיל פרישה; גמלה לטיפול אישי או השגחה ממשרד הביטחון ועוד.
אפשרויות העסקה של עובדים זרים ללא גמלת סיעוד
למרות הסעיפים הקודמים, יש מספר מקרים חריגים בהם המטופל הסיעודי יוכל להעסיק עובד זר גם ללא זכאות לגמלת סיעוד:
מקבלי קצבאות
נדרשים להגיש בקשה לקבלת היתר העסקה של עובד זר בסיעוד. לבקשה יש לצרף את כל המסמכים הרלוונטיים, אודות הזכאות לקצבאות הנוספות. מקבלי קצבת שירותים מיוחדים לנכים או קצבת טיפול אישי / השגחה מטעם אוצר המדינה, יוכל לבחור האם להמשיך לקבל את הקצבה הנוכחית או לקבל גמלת סיעוד.
בני 85 ומעלה
יכולים להגיש בקשה להיתר העסקה, זאת בצירוף האישורים המתאימים המעידים על הצורך בטיפול סיעודי. ברוב המקרים הוועדה הרלוונטית מאשרת את הבקשות, למעט מקרים חריגים.
קשישים בטיפול אגף השיקום של משרד הביטחון
קשישים סיעודיים שהוכרו על ידי אגף שיקום במשהב"ט, יפנו לרשות האוכלוסין וההגירה בבקשה להעסיק עובד זר. יש לצרף אישורים המעידים על כך שהם אכן מטופלים באגף השיקום לצד מסמכים רפואיים רלוונטיים.
בעלי הכנסות גבוהות
יכולים לפנות ישירות לרשות האוכלוסין וההגירה, על מנת לעבור מבחן תלות שלא במסגרת תביעה לגמלת סיעוד. התנאים הדרושים:
- אזרח ישראלי מגיל פרישה ומעלה.
- אינו שוהה במוסד סיעודי כלשהו.
- לא בוצע מבחן תלות מטעם המוסד לביטוח לאומי.
- הוגשו כל הטפסים הרלוונטיים, ובכללם מסמכים רפואיים.
- שולמה האגרה הרלוונטית לרשות האוכלוסין וההגירה.
טופס מקוון למבחן תלות של רשות האוכלוסין וההגירה