חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

דמנציה של גופיפי לואי (Lewy Body Dementia)

מהי מחלת גופיפי לואי

דמנציה היא מצב בו נפגעות יכולות קוגניטיביות, כגון חשיבה, זיכרון, התמצאות במרחב ובזמן ועוד. אלצהיימר הוא סוג הדמנציה הנפוץ ביותר (70%-80% מהמקרים), אבל הוא אינו הסוג היחיד. סוג נוסף נקרא "דמנציה של גופיפי לואי".

דמנציה מסוג גופיפי לואי (LBD) היא סוג מורכב ונפוץ יחסית של דמנציה, החולקת מאפיינים גם עם מחלת אלצהיימר וגם עם מחלת פרקינסון. מחלת גופי לואי (או: לוי) נקראת על שם המדען שזיהה לראשונה את מצבורי החלבון החריגים במוח הקשורים למחלה.

המחלה מאופיינת בנוכחות גופי Lewy במוח – גושים לא תקינים של חלבון אלפא-סינוקלאין. גופי לוי אלו משבשים את התפקוד התקין של המוח ומובילים ליצירת תסמינים קוגניטיביים, תנועתיים והתנהגותיים; חלקם דומים לאלצהיימר וחלקם לפרקינסון.

ישנם שני סוגים עיקריים של דמנציה מסוג לואי:

  • דמנציה של גופיפי לואי (LBD / DLB) – צורה זו של המחלה כוללת ירידה קוגניטיבית מתקדמת המפריעה לתפקוד היומיומי. אנשים עם DLB עלולים לחוות אובדן זיכרון, בלבול, הפרעות קשב וכן הזיות חזותיות בשלב מוקדם של המחלה. הם גם נוטים לתנודות ביכולות הקוגניטיביות שלהם, כלומר הסימפטומים שלהם עשויים להשתנות לאורך היום.
  • דמנציה של מחלת פרקינסון (PDD) – בצורה זו של המחלה אנשים מפתחים תחילה תסמיני תנועה הדומים למחלת פרקינסון, כגון רעד, נוקשות ותנועות איטיות. מאוחר יותר, הם חווים ירידה קוגניטיבית ותסמינים אחרים האופייניים לדמנציה.

תסמינים של דמנציית גופיפי לואי

הסימפטומים של LBD יכולים להשתנות במידה רבה בין אנשים שונים:

  • תסמינים קוגניטיביים – אלה יכולים לנוע בין ליקוי קוגניטיבי קל ועד דמנציה חמורה. שכיחים במיוחד הם אובדן זיכרון, קושי בפתרון בעיות וכן תחושת בלבול.
  • תסמינים מוטוריים – הסימפטומים התנועתיים דומים לתסמיניה של מחלת פרקינסון ועשויים לכלול רעד, נוקשות, תנועה איטית (ברדיקינזיה) ופגיעה בשיווי המשקל.
  • הזיות חזותיות – לעיתים קרובות מדובר בהזיות חיות של ממש שיכולות להיות מטרידות, הן עבור הפרט והן עבור המטפלים שלו.
  • תנודות בערנות ובתשומת הלב – לאנשים עם LBD עשויות להיות תקופות של בהירות ואחריהן בלבול או נמנום.
  • הפרעות שינה – הפרעת התנהגות בשינה מסוג REM היא שכיחה, כמו גם ישנוניות מוגזמת בשעות היום. הפרעת REM גורמת לחולה לבצע את חלומותיו באופן פיזי בזמן השינה.

אבחון ואפשרויות טיפול בדמנציית לואי

אבחון LBD יכול להיות מאתגר, מכיוון שהתסמינים שלו חופפים להפרעות נוירודגנרטיביות אחרות. הערכה מקיפה כוללת בדרך כלל היסטוריה רפואית מפורטת, בדיקה נוירולוגית, בדיקות קוגניטיביות ולעיתים גם בדיקות הדמיה (כמו סריקות MRI או PET) כדי לזהות שינויים במוח.

התקדמות המחלה משתנה מאדם לאדם, אך בדרך כלל באה בעקבות הידרדרות הדרגתית לאורך מספר שנים. אנשים עם LBD נמצאים בסיכון מוגבר לסיבוכים כגון זיהומים או נפילות, עקב בעיות התנועה והתסמינים הקוגניטיביים שלהם.

יש לציין שעדיין אין תרופה לדמנציה מסוג גופיפי לוי, והטיפול מתמקד בהקלה על תסמינים ובשיפור איכות החיים. ניתן לרשום תרופות כדי להקל על תסמינים קוגניטיביים, תנועתיים ופסיכיאטריים. כמו כן תמיכה בחולה הינה מכריעה, וזאת בשל אופיה המורכב של המחלה והשפעתה על חיי היומיום.

אפשרויות טיפול נוספות נמצאות בשלבי מחקר, וחלק ניכר מהטיפול נשען על יכולת התמודדות של החולים וסביבתם (בני משפחה ומטפלים). שינויים בסביבה, יצירת שגרה קבועה, פעילות גופנית וחברתית ועוד – כל אלו יתרמו לשיפור התסמינים.

לעיתים קרובות רוב העול במצבים אלו נופל על בני משפחה, אך במצבים חמורים רצוי לשקול טיפול ביתי צמוד, או טיפול מוסדי כגון בית אבות לתשושי נפש.


מאמר זה אינו מהווה המלצה או תחליף לקבלת ייעוץ וטיפול מקצועי

*האמור לעיל אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטיו/או חשבונאי של עורך דין ו/או רואה חשבון והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע והפרטים האמורים באתר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד.

עוד כתבות בנושא

יש לכם שאלה כללית
בנוגע להעסקת עובד זר?

כתבו לנו - וצוות המומחים שלנו יחזיר לכם תשובה בהקדם

לרישום לתאגיד

מלאו את הפרטים הבאים לקבלת סיוע ברישום לתאגיד