משחקי חשיבה הם דרך מצוינת למנוע ולעכב השפעות של דמנציה או אלצהיימר, ועל הדרך גם ליהנות מתחביב חדש. לא משנה אם תבחרו לשחק במשחקי קופסה, משחקי מחשב או משחקים אחרים – כל עוד הם מאמצים את המוח.
ירידה קוגניטיבית – אתגר בריאותי גדל והולך
ירידה קוגניטיבית היא דאגה רווחת בקרב אוכלוסיות מזדקנות, כאשר מצבים כגון דמנציה או אלצהיימר מציבים אתגרים משמעותיים במיוחד, שכן המטופל הופך לסיעודי. בנוסף בין עשירית לרבע מבני ה-70 ומעלה יסבלו מירידה קוגניטיבית כלשהי, גם ללא קשר לדמנציה.
מעבר לניסיון המתמשך למצוא תרופה לבעיות קוגניטיביות מסוג זה ומסוגים אחרים, בשנים האחרונות יש עניין גובר ביתרונות הפוטנציאליים של משחקי חשיבה כאמצעי למניעה ולעיכוב של ירידה קוגניטיבית; זאת לצד שימור התפקוד הקוגניטיבי הקיים.
ככל שתוחלת החיים עולה, כך גדלה שכיחותם של מצבים הקשורים לירידה קוגניטיבית. דמנציה ומחלת אלצהיימר הן בין הצורות הנפוצות ביותר של ירידה קוגניטיבית, המשפיעות על מיליוני אנשים ברחבי העולם. הליקויים הקוגניטיביים הקשורים למצבים אלה, משפיעים באופן משמעותי על חיי היומיום, מה שמוביל חוקרים ואנשי מקצוע בתחום הבריאות לחקור גישות חדשניות למניעה ולטיפול.
משחקי חשיבה למניעת הידרדרות קוגניטיבית, דמנציה ואלצהיימר
החל ממשחקי לוח מסורתיים וכלה במשחקי מחשב ואפליקציות, משחקים רבים הפכו לכלים פוטנציאליים במאבק בירידה קוגניטיבית. מחקרים עדכניים מצביעים על כך שלעיסוק בצורות שונות של משחקים, יכולה להיות השפעה חיובית על תפקודים קוגניטיביים כגון זיכרון, קשב ותפקוד ביצועי.
הנה כמה מהיתרונות הבולטים של משחקים:
יכולות קוגניטיביות משופרות
מטא-אנליזה שנערכה ב-2012 על ידי Green & Bavelier ופורסמה בכתב העת Nature Reviews Neuroscience, מצאה שמשחקי אקשן דיגיטליים יכולים לשפר היבטים שונים של קוגניציה. משחקים אלו דורשים מהשחקנים לקבל החלטות מהירות, תוך שיפור הקשב, זמן התגובה והמיומנויות המרחביות. המחקר הגיע למסקנה שאימון במשחקי וידאו יכול להוביל להשפעות חיוביות משמעותיות על היכולות הקוגניטיביות.
שיפור הזיכרון
מחקר של Basak שפורסם במגזין Psychological Science ב-2008, הראה שמבוגרים מבוגרים שעסקו במשחק וידאו בתלת ממד חוו שיפורים משמעותיים בביצועי הזיכרון. החוקרים ציינו שהמשחק דרש מהמשתתפים לנווט בסביבה וירטואלית מורכבת, תוך גירוי של הזיכרון המרחבי והאפיזודי כאחד. ממצא זה מצביע על כך שניתן להתאים משחקים מסוימים לטיפול בתחומים קוגניטיביים ספציפיים, המושפעים מההזדקנות.
נוירופלסטיות ובריאות המוח
נוירופלסטיות היא יכולתו של המוח להסתגל ולארגן את עצמו מחדש, באמצעות שינוי החיבורים בין נוירונים ואף יצירת נוירונים חדשים במוח (נוירוגנזה). משחקים המאתגרים את המוח, כגון פאזלים ומשחקי אסטרטגיה, עשויים לתרום לשינויים נוירופלסטיים המסייעים בשמירה על תפקוד קוגניטיבי.
מחקר של Anguera משנת 2013, שפורסם בכתב העת Nature, הוכיח שמשחק וידאו שעוצב בהתאמה אישית שיפר את השליטה הקוגניטיבית אצל מבוגרים, והדגיש את הפוטנציאל החיובי של התערבויות ממוקדות במניעת הידרדרות קוגניטיבית.
אינטראקציה חברתית ורווחה רגשית
מעבר ליתרונות הקוגניטיביים, משחקים מציעים גם יתרונות חברתיים ורגשיים. משחקים מרובי משתתפים הכוללים שיתוף פעולה, מספקים הזדמנויות לאינטראקציה חברתית, ומפחיתים את תחושות הבידוד, שהיא דאגה שכיחה בקרב אנשים מבוגרים.
מחקר של Allaire שפורסם במגזין Journals of Gerontology ב-2013, מצא כי קשישים שעסקו במשחקים חברתיים חוו שיפורים במצב הרוח וברווחה, מה שמחזק את היתרונות ההוליסטיים של המשחק.
לסיכום
העדויות המוצגות כאן מדגישות את הפוטנציאל הטמון במשחקים ככלי רב ערך במלחמה בירידה קוגניטיבית. החל משיפור היכולות הקוגניטיביות והזיכרון, ועד לקידום נוירופלסטיות ורווחה רגשית – משחקים מציעים גישה רב-גונית לשמירה על בריאות קוגניטיבית, במיוחד באוכלוסיות מזדקנות.
חיוני להכיר בכך שיש חשיבות להעדפות אינדיבידואליות, לעיצוב המשחק ולהתאמה של חוויית המשחק בכל הנוגע לקביעת האפקטיביות הנדונה. ככל שתחום הנוירו-גיימינג ממשיך להתפתח, מחקר נוסף ישכלל את ההבנה שלנו לגבי טיפולים מבוססי-משחק, ובסופו של דבר יספק פתרונות מותאמים לתחזוקה קוגניטיבית ולשיפור הבריאות הקוגניטיבית.
מאמר זה אינו מהווה המלצה או תחליף לייעוץ עם גורמים מקצועיים
להרחבה: מהו הסוד לאריכות ימים?