חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
מניעת נפילות קשישים בגיל השלישי

נפילות בגיל השלישי: מכת מדינה שניתן למנוע

סטטיסטיקת נפילות בקרב מבוגרים וקשישים

בכל יום נופלים בישראל כאלף מבוגרים וקשישים בני 65 ומעלה, ובכל 20 דקות נפטר אדם מבוגר בשל תוצאות הנפילה. תשומת לב וביצוע שינויים באורח החיים יכולים למנוע את רוב הנפילות.

ככל שאנו מתבגרים ומזדקנים, כך נחלשים השרירים התומכים בנו וביכולתנו לנוע. כמו כן יש גורמים נוספים שעלולים לגרום לנפילה בגיל מבוגר, כגון תרופות מסוימות, מחלות כרוניות, היעדר תמיכה סביבתית נאותה (מעקה, תאורה, מכשולים) וכן הלאה.

כולנו עלולים ליפול מדי פעם, אבל הדבר מקבל משנה תוקף כאשר מדובר בבני הגיל השלישי, החל מגיל 65 ומעלה. הסיכון הסטטיסטי לנפילה בגיל השלישי הוא אחד לשלוש. בקבוצת גיל זו תתרחש נפילה לפחות פעם אחת בחיים, וכ-25% מהם מדווחים בפועל על נפילה פעם בשנה.

רוב הנפילות (30% עד 50%) מסתכמות בחבלות קלות כגון שריטות וחתכים; אך בעשירית מן המקרים הנפילה מובילה לחבלה משמעותית (שברים, פגיעת ראש, פגיעה באיבר פנימי). השבר הנפוץ ביותר כתוצאה מנפילה הוא שבר בירך, המתרחש ב-2% מהמקרים. כמחצית מהקשישים ששברו את עצם הירך לא יחזרו לתפקוד מלא, וכרבע ימותו בטווח זמן של שנה.

מניעת נפילות היא משימה לאומית

המצב כה חמור, עד שבסוף שנת 2017 משרד הבריאות יזם את "התוכנית הלאומית למניעת נפילות". התוכנית מתמקדת בשלוש אוכלוסיות עיקריות – המבוגרים עצמם, הגורמים המטפלים וכן בני המשפחה. כל צד במשוואה הזו יכול וצריך לפעול למניעה ולצמצום של נפילות בגיל מבוגר.

ראשית – אם יש חשש לסיכון לנפילות, חובה לגשת לבדיקה אצל גורם מקצועי כגון רופא משפחה, אורתופד או פיזיותרפיסט. אותו דבר תקף לגבי מבוגר שחווה יותר מנפילה אחת, או שחושש ומפחד מפני נפילות. הגורמים המקצועיים יודעים לאבחן את רמת הסיכון לפי מבחנים ומבדקים שונים.

שנית – יש להקפיד על אורח חיים בריא, בדגש על פעילות גופנית וכן לבוש מתאים. יש לקבל תוכנית פעילות מותאמת אישית, לפי הגיל והמצב הרפואי, במטרה לחזק את השרירים, לשפר את שיווי המשקל ולמנוע נפילות. כמו כן יש ללבוש ביגוד נוח, בדגש על נעליים מתאימות למצב.

שלישית – יש לארגן מחדש את סביבת הבית ומחוצה לו עד כמה שניתן: תאורה מספקת בעוצמה מתאימה, מעקות לתמיכה היכן שצריך (מדרגות, מקלחת, שירותים), שימש באביזרי ניידות במקרה הצורך ועוד.

רביעית – יש לגשת לבדיקות תקופתיות לאבחון בעיות ראייה ושמיעה. שמיעה או ראייה ירודות עלולות לגרום לנפילות באופן ישיר, כך שחובה לאבחן אותן מבעוד מועד ולתת מענה מתאים.

חמישית – להתייעץ עם הרופא המטפל בכל הנוגע לסוגי התרופות שאתם נוטלים. חלק מהן עלולות לתרום לנפילות.

מה עושים אחרי נפילה

אם איתרע מזלכם ועברתם נפילה, יש להבטיח טיפול מתאים עד לשיקום וחזרה לשגרה. ראשית מומלץ מאוד להתקין מראש לחצן מצוקה בבית או על גוף המטופל, במידה שיש סיכון מוגבר לנפילות.

מעבר לכך יש להסתייע בגורמים מקצועיים כגון רופאים ופיזיותרפיסטים, שיסייעו לכם להשתקם לאחר האירוע. אם חלילה הפכתם לסיעודיים קבועים או זמניים בעקבות הנפילה, יש למצות את כל הזכויות המגיעות לכם בביטוח לאומי, בביטוחים הפרטיים ובכל שירות אחר המגיע לכם.

להרחבה:

 

*האמור לעיל אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטיו/או חשבונאי של עורך דין ו/או רואה חשבון והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע והפרטים האמורים באתר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד.

עוד כתבות בנושא

לרישום לתאגיד

מלאו את הפרטים הבאים לקבלת סיוע ברישום לתאגיד

יש לכם שאלה?

כתבו לנו וצוות המומחים שלנו יחזיר לכם תשובה בהקדם, ללא עלות!
זמנית השירות אינו זמין.
ניתן לרכוש ייעוצים תחשיביים וגמרי חשבון.