בעקבות גל רפורמות בתחום הסיעוד בישראל, אושרה לאחרונה הצעה חדשה של משרד הבריאות: העסקת עובדים זרים תתאפשר גם בבתי חולים גריאטריים, ולא רק בטיפול ביתי צמוד. השינוי המבורך הוא ככל הנראה תוצאה של מצוקת כוח האדם הסיעודי בישראל, שמגיע גם למוסדות הטיפוליים עצמם.
כבר שנים רבות שמשפחות המטופלים הסיעודיים זועקות לתוספת של 20 אלף המטפלים הזרים החסרים, הדרושים לטיפול ביקיריהם. אבל מסתבר שמצוקת כוח האדם הסיעודי במדינה אינה רק מנת חלקם של אנשים פרטיים, אלא גם של מוסדות הטיפול בכבודם ובעצמם.
בתי חולים גריאטריים מיועדים בהגדרתם למבוגרים בני 65 ומעלה, וכיום יש מחסור רציני בכוח אדם במוסדות מסוג זה (וככל הנראה גם במוסדות טיפוליים נוספים). המחסור בעובדים סיעודיים הוא כה קשה, עד כי הצוותים הקיימים בבתי החולים לאשפוז גריאטרי סובלים משחיקה, שעלולה לבוא לידי ביטוי גם באיכות הטיפול.
כדי למנוע זאת, ההחלטה החדשה קובעת כי כל בית חולים גריאטרי הכולל מחלקה סיעודית או מחלקה לתשושי נפש, יוכל להוסיף למצבת כוח האדם גם מטפלים זרים. ההרחבה תקפה גם למחלקות נוספות בבתי החולים מסוג זה, כגון גריאטריה שיקומית, סיעוד מורכב, הנשמה ממושכת ועוד.
לאור הגידול המתמשך באוכלוסיית הסיעודיים, המהווה כיום כרבע מאוכלוסיית בני הגיל השלישי (שמספרם כ-1.3 מיליון איש) – הוחלט להקל על הצוותים המקצועיים בבתי החולים הגריאטריים. נכון לעכשיו אושרו רק 2,000 תקנים, ועד כה הגיעו לישראל רק 1,000 עובדים זרים מנפאל שקיבלו היתר העסקה לטיפול סיעודי מוסדי (מקור: אתר משרד הבריאות).
כאן המקום להזכיר ולציין כי בשל העלייה המתמדת בתוחלת החיים, אנו ניצבים בפני צונאמי של הזדקנות האוכלוסייה. עד 2035 יהיו 1.8 מיליון קשישים, ועד 2065 נגיע ל-3 מיליון בני הגיל השלישי ומעלה.
אין צורך להמתין לעתיד, כי הצונאמי מתרחש כאן ועכשיו. המחסור בעובדים סיעודיים, הן פרטיים והן מוסדיים, מבטא זאת בצורה הישירה והפשוטה ביותר. אם כל אדם שלישי בישראל צפוי להיות סיעודי בשלב כלשהו בחייו, ברור ונהיר כי תחום הסיעוד יהפוך בקרוב לאחד הגדולים והמבוקשים ביותר בעולם הרפואה.
מה שנכון להיום לא יתאים לעוד 5 או 10 שנים. מצד אחד, אין ספק כי המדינה התחילה להתעורר ולגבש החלטות חדשות בשנים האחרונות. מצד שני, ישראל מזדקנת והגידול באוכלוסיית המבוגרים ממשיך בקצב מואץ.
כל שינוי ושיפור נוכחיים חייבים להיעשות מתוך מחשבה ותכנון קדימה לעשרות שנים, ולא רק בהתאם למצב הקיים.