חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
לימודי סיעוד בישראל

לימודי סיעוד ומשרות סיעוד בישראל

לאור העלייה בתוחלת החיים והגידול המשמעותי במספר בני הגיל השלישי בישראל (ובעולם כולו), עולה גם חשיבותו של תחום הסיעוד לסוגיו. תוכניות הלימוד בתחום הסיעוד חייבות להיות מעודכנות בהתאם לחזית ההתפתחויות, וזאת כדי לתת מענה לצרכים המשתנים של המטופלים ובני משפחותיהם.

בדומה לתחומי עיסוק רפואיים ופרא-רפואיים אחרים, גם תחום הסיעוד בישראל מוסדר על ידי המדינה. מנהל הסיעוד במשרד הבריאות אחראי על ההכשרה המקצועית והאקדמית, בחינות רישוי ממשלתיות, אסדרת כוח אדם, פיתוח מקצועי ועוד.

כאן המקום לציין שאומנם תחום הסיעוד באופן כללי מפוקח על ידי הממשלה, אבל בכל הנוגע למטפלים זרים או ישראלים שאינם אחים ואחיות סיעודיים – אין חובה ללמוד תואר או לעבור בחינות רישוי כדי לעסוק בסיעוד.

המחסור האדיר של 20 אלף מטפלים סיעודיים בישראל, לא מאפשר להציב עוד חסמים ובירוקרטיות בדמות לימודים ומתן רישיונות; זאת כדי שאלפי משפחות יוכלו לקבל טיפול סיעודי ביתי ליקיריהם, באופן מיידי וללא עיכובים.

מסלולי לימוד בתחום הסיעוד בישראל

במדינת ישראל יש מספר אפשרויות ללמוד סיעוד – הן במסלולים אקדמיים והן במסלולים מקצועיים. הנה העיקריים.

תואר ראשון בסיעוד
תואר אקדמי ראשון בסיעוד נמשך 4 שנות לימוד, וכולל גם תעודת אחים או אחיות מוסמכים/ות (בניגוד לאח / אחות מעשיים, שלמדו רק שנה אחת וסמכויותיהם מצומצמות יותר). יש לזכור שתנאי הקבלה לתואר בסיעוד משתנים ממוסד אחד לאחר, ויש לברר זאת מראש טרם תנסו להתקבל.

תואר ראשון בסיעוד ניתן ללמוד במגוון רחב של אוניברסיטאות ומכללות בכל רחבי הארץ (ראו רשימה בהמשך). בסיום הלימודים תקבלו תואר BA או BSN בסיעוד – תלוי בתמהיל הלימודים (תואר BSN, לדוגמה, כולל תכנים יותר מדעיים ורפואיים בהשוואה ל-BA).

עם סיום הלימודים תידרשו לעשות מבחני רישוי ממשלתיים לקבלת הרישיון שלכם. רק לאחר מכן תירשמו בפנקס עובדי הסיעוד בישראל, ותוכלו לעבוד בתחום. מי שירצה יוכל להמשיך גם לתארים מתקדמים בסיעוד (תואר שני ושלישי) או בתחומים מקבילים.


הסבת אקדמאים לסיעוד

אם כבר יש לכם תואר אקדמי כלשהו, ואתם מעוניינים לעבוד בסיעוד – המדינה מאפשרת לכם לעשות הסבה. מסלול ההסבה נמשך שנתיים וחצי, ובסיומו מקבלים תעודת אח / אחות מוסמכים.


לימודי תעודה בסיעוד

לימודי התעודה מאפשרים לקבל הסמכה כאח או אחות מוסמכים בישראל. הלימודים כוללים תכני ליבה חובה כפי שהוגדרו על ידי משרד הבריאות, לצד תכנים נוספים הנקבעים על ידי כל מוסד לימודים בפני עצמו.

בניגוד לתוכניות הלימוד האקדמיות, המתקיימות במוסדות לימוד אקדמיים – לימודי תעודה מתקיימים בבתי ספר לסיעוד בבתי חולים ובמרכזים רפואיים ברחבי הארץ (ראו בהמשך). עם סיום הלימודים וקבלת הרישיון, ניתן להתחיל לעבוד באופן מיידי כאח או אחות במגוון מוסדות (ראו בהמשך).


קורסים, לימודי המשך והתמחויות

מי שסיים את לימודי הסיעוד וקיבל רישיון לעבוד בתחום, יכול להמשיך ולהתקדם מבחינה מקצועית. מנהל הסיעוד במשרד הבריאות מציע מגוון קורסים בסיסיים נוספים, וכן הכשרות מקצועיות ממוקדות הנקראות לימודי מומחיות: מומחיות בטיפול תומך, מומחיות בסיעוד גריאטרי, בסוכרת, פגים, כירורגיה, כאב, מדיניות ומנהל, שיקום ועוד.


הכרה בלימודי סיעוד בחו"ל

מי שלמד סיעוד במדינות זרות מחוץ לישראל, ומבקש לעסוק בתחום (הן ותיקים והן עולים חדשים) – יכול לקבל הכרה במקצועו. התהליך שונה בכל אחת ממגוון סיטואציות – ויש לבדוק היטב האם אתם עומדים בדרישות. כל המידע באתר מנהל הסיעוד >

ייעוץ לימודים
לא תמיד כל האפשרויות ברורות ונהירות לכולם, ולמעשה ריבוי האופציות עצמו עלול לבלבל ולהכביד על קבלת ההחלטה. אם אינכם בטוחים איזה מסלול יהיה הטוב ביותר עבורכם, ומה ייצא לכם בסוף מבחינת עבודה – כדאי מאוד לקבל סיוע באמצעות ייעוץ לימודים מקצועי. בצורה כזו תקבלו הכוונה שתתאים ליכולותיכם ולמה ששוק העבודה צריך ומציע.

איפה לומדים סיעוד בישראל

יש מספר אוניברסיטאות ומכללות המציעות תוכניות לימוד לתואר אקדמי, וכן גם הסבת אקדמאים לסיעוד:

5 אוניברסיטאות:

  • אוניברסיטת תל אביב
  • אוניברסיטת חיפה
  • האוניברסיטה העברית בירושלים
  • אוניברסיטת בן גוריון בנגב
  • אוניברסיטת אריאל


8 מכללות:

  • המרכז האקדמי לב
  • המכללה האקדמית צפת
  • המכללה האקדמית עמק יזרעאל
  • המכללה האקדמית רמת גן
  • המרכז האקדמי רופין
  • המכללה האקדמית תל אביב יפו
  • המכללה האקדמית אשקלון
  • הקריה האקדמית קריית אונו


לימודי תעודה
מתקיימים בבתי ספר ייעודיים לסיעוד, במגוון רחב של מוסדות כגון בתי חולים ומרכזים רפואיים: איכילוב בתל אביב, הלל יפה בחדרה, וולפסון בחולון, הדסה ירושלים ועוד (ראו רשימה כאן).

איפה ניתן לעבוד? משרות בתחום הסיעוד

סיעוד הוא דיסציפלינה רב תחומית, המשלבת תכנים מעולם הרפואה, הפרא-רפואה, פסיכולוגיה, משפט, אתיקה ועוד. בדיוק כמו רופא, גם אח או אחות סיעודיים נדרשים להיות רגישים למטופליהם, מעבר לדאגה לצורכיהם הבסיסיים.

מוסמכים לעבודה בסיעוד יכולים להשתלב במגוון משרות, החל מניהול וכלה בעבודה קלינית-מעשית:

  • בתי חולים, מכונים ומרפאות
  • בתי אבות ומתקני דיור מוגן
  • בתי אבות סיעודיים
  • בתי חולים גריאטריים
  • טיפול פרטי ביתי
  • ועוד


משרות בסיעוד ומשרות נוספות:

 

*האמור לעיל אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטיו/או חשבונאי של עורך דין ו/או רואה חשבון והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע והפרטים האמורים באתר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד.

עוד כתבות בנושא

יש לכם שאלה כללית
בנוגע להעסקת עובד זר?

כתבו לנו - וצוות המומחים שלנו יחזיר לכם תשובה בהקדם

לרישום לתאגיד

מלאו את הפרטים הבאים לקבלת סיוע ברישום לתאגיד