חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מינוי אפוטרופוס למבוגר או לקשיש

בערוב ימינו, חלק מאיתנו עשויים להגיע למצבים רפואיים ונפשיים שלא יאפשרו לנו לקבל החלטות – כגון דמנציה, מצב סיעודי ועוד. אם לא השארנו אחרינו הנחיות מפורשות, בני משפחה או אחרים יכולים להגיש בקשה למינוי אפוטרופוס שידאג לנו.

מי שנקבע לו אפוטרופוס נקרא "חוסה", ומרגע זה הוא למעשה חסר כל כשירות משפטית לקבל החלטות בנושאים אישיים, כלכליים, רפואיים ועוד. זהו מצב קיצוני שניתן רק כפתרון אחרון, בהיעדר הנחיות אחרות שהושארו מראש על ידי החוסה.

כאן המקום לציין ולהדגיש כבר מראש – אומנם כל קרוב משפחה או גורם אחר יכול להגיש בקשה לקבלת אפוטרופסות, אך רק בית משפט רשאי לאשר או לדחות בקשה זו. לעיתים תידרש הסכמה של שאר בני המשפחה למינוי, שיכול להיות זמני או קבוע.

מי זקוק לאפוטרופוס?

  • כל אדם שהוכרז כפסול דין על ידי בית משפט (אינו מסוגל לקבל החלטות בשל ליקוי נפשי / שכלי).
  • קטין ללא הורים או שהוריו הוכרזו פסולי דין או שנקבע כי אין הם יכולים למלא את תפקידם.
  • אדם בוגר בעל צרכים מיוחדים שלא מסוגל לנהל את ענייניו.
  • קשיש הנמצא במצב שבו הוא לא יכול לדאוג לעצמו או לקבל החלטות.

האם יש חלופה למינוי אפוטרופוס?

בהחלט כן. מכיוון שמינוי אפוטרופוס הופך את החוסה ללא כשיר מבחינה משפטית – מומלץ עד חובה להשאיר מראש הנחיות מפורשות כיצד להתנהל במצבים סיעודיים ואחרים; זאת ניתן ורצוי לעשות באמצעות חתימה על ייפוי כוח מתמשך או מסמכים דומים אחרים. בצורה כזו ניתן למנוע מצב שבו נדרשת אפוטרופסות, שהיא כאמור מצב קיצון המותיר את החוסה ללא שליטה על חייו.

המינוי מאפשר לאפוטרופוס לנהל גם עניינים נקודתיים בהתאם להגדרת בית המשפט, וגם את כל ענייניו של החוסה (זהו המינוי הנפוץ והשכיח ביותר). לדוגמה – מינוי אפוטרופוס בנושאים רפואיים בלבד או כלכליים בלבד וכן הלאה. בהיעדר קרובי משפחה, המדינה תמנה אפוטרופוס מטעם תאגידים המספקים שירותים מסוג זה והנמצאים בפיקוחה.

בכל מקרה בית המשפט צריך לוודא שמינוי האפוטרופוס נעשה תוך צמצום הפגיעה בחירותו של החוסה עד כמה שניתן. לעיתים נדירות ימונה אפוטרופוס לחוסה שמסוגל לקבל החלטות, אך אינו מסוגל להוציא אותן לפועל – וכן במקרים מיוחדים נוספים. אם המטופל מאושפז בבית חולים, מומלץ לקבל סיוע מהעובד/ת הסוציאלי/ת של בית החולים במילוי טופס הבקשה בכל הנוגע לעניינים רפואיים בלבד.

מה דרוש למינוי אפוטרופוס?

מעבר לטופס הבקשה יש לצרף את כל המסמכים הרלוונטיים המעידים על מצבו הרפואי והנפשי של החוסה, כגון הצהרת רופא מטפל, פסיכולוג ועוד. בסיום יש לאמת את הבקשה בפני עורך דין או בעל סמכות אחר בבית משפט.

לאחר מינוי, האפוטרופוס שנבחר יידרש להגיש לבית המשפט דוח נכסים וחובות של החוסה. כמו כן מחובתו להגיש דוחות ופירוט ניהול חשבונות על בסיס קבוע. מעבר לכך עליו לנהוג בחוסה בכבוד, לשמור על פרטיותו ככל שניתן ולטפל בענייניו כאילו היו שלו.

מדריך ממשלתי לאפוטרופוס המתחיל >

מידע מלא על התהליך באתר כל זכות >

*האמור לעיל אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטיו/או חשבונאי של עורך דין ו/או רואה חשבון והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע והפרטים האמורים באתר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד.

עוד כתבות בנושא

יש לכם שאלה כללית
בנוגע להעסקת עובד זר?

כתבו לנו - וצוות המומחים שלנו יחזיר לכם תשובה בהקדם

לרישום לתאגיד

מלאו את הפרטים הבאים לקבלת סיוע ברישום לתאגיד