חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
שיקום גריאטרי לקשישים בני 65 ומעלה

שיקום גריאטרי למבוגרים בגיל השלישי

מטרתו של שיקום גריאטרי היא להחזיר את התפקוד המוטורי ו/או הקוגניטיבי, כמו גם את איכות החיים של אנשים מבוגרים – לאחר פציעה, מחלה או אירוע דומה אחר.

שיקום גריאטרי מיועד לבני 65 ומעלה והוא רלוונטי כל עוד ניתן לשקם את המטופל ולמנוע ממנו להידרדר או להגיע למצב סיעודי. מכיוון שכל פגיעה בכל גיל גורמת לתהליכים קטבוליים בגוף (פירוק חומרים ופגיעה ברקמות), מצב זה עלול להחמיר עם עליית הגיל. מכאן נובעת חשיבותו של תהליך שיקום ייעודי למבוגרים בגיל השלישי.

מתי נדרש שיקום רפואי / גריאטרי

לרוב מדובר במצבים ספציפיים לאחר פציעה או מחלה, כגון שבץ מוחי, שבירת עצם הירך או האגן ומצבים דומים אחרים – בתנאי שניתן לשקם את המטופל.

בתוך כך, בהתאם לפגיעה נקבע גם סוג השיקום:

  • שיקום אורתופדי / מוטורי – נמשך לפחות 14 יום ומיועד להשבה מלאה או חלקית של יכולת התנועה, הניידות והעצמאות לאחר פגיעה מוטורית כגון שברים לסוגיהם, קטיעת גפיים, ניתוחים מסוימים ועוד.
  • שיקום נוירולוגי – נמשך לפחות 25 יום ומיועד להשבה מלאה או חלקית של יכולות קוגניטיביות, דיבור, זיכרון, התמצאות ועוד לאחר פגיעה נוירולוגית כגון אירוע מוחי, פגיעות בעמוד השדרה, פגיעות ראש, מחלות ניווניות וכיוצא באלו.

הסף העליון לכל תהליך של שיקום נקבע בחוק בריאות ממלכתי על 90 יום לכל היותר. כל קיצור או הארכה של תהליך השיקום מעבר להגדרות אלו, דורש החלטה של ועדה מקצועית בגורם המבטח (בדרך כלל קופת החולים של המטופל, שאחראית על תהליכי שיקום של מבוגרים).

כאן המקום לציין שאם חל שיפור במצבו של מטופל סיעודי, יש להחליט האם הוא יועבר לשיקום. מצב זה יכול להיות רלוונטי בדרך כלל כשמדובר במטופלים סיעודיים ברמת חומרה קלה עד בינונית.

היכן ניתן לקבל טיפול שיקומי לקשישים

ההחלטה האם מטופל מסוים הוא בר שיקום נתונה בידי רופא, רצוי גריאטר או מומחה בשיקום, או צוות רב מקצועי הכולל גם מטפלים מסוגים שונים. לצורך כך,בין היתר, המטופל צריך להיות במצב רפואי יציב ולא אקוטי.

אם המטופל כבר מאושפז בבית חולים כללי, הצוות המקצועי יקבע האם יינתן טיפול שיקומי במקום – או שהמטופל ישוחרר עם המלצה לטיפול שיקומי במקום אחר.

כמו כן נדרשת הסכמתו של המטופל לקבלת הטיפול השיקומי. אם המטופל אינו מסוגל לקבל החלטות בשל מצבו, ההסכמה תינתן על ידי קרוב משפחה, מיופה כוח או אפוטרופוס.

בהתאם למצבו של המטופל, רצונותיו וכן החלטת הרופא / הצוות המטפל – יוחלט אחד משתי אפשרויות עיקריות:

  • שיקום בקהילה – שיקום מסוג זה יכול להינתן בבית המטופל, אם הדבר מתאפשר, או במסגרת שיקום ייעודית בקהילה (מכון פיזיותרפיה לדוגמה).
  • שיקום במסגרת אשפוז – אם אין אפשרות לקבל את הטיפול השיקומי בקהילה או בבית (מצב המטופל, מצב הבית וכו') יוחלט על מתן שיקום במסגרת אשפוזית מתאימה, כגון מחלקת שיקום, מחלקת גריאטריה שיקומית, מרכז לשיקום יום או מקום דומה אחר.

דחיית השיקום על ידי הגורם המבטח

אם קופת החולים לא מאשרת את ההמלצה לשיקום כפי שהוגשה על ידי הגורמים המקצועיים השונים, ניתן להגיש ערעור / קבילה לפי חוק בריאות ממלכתי.


מאמר זה אינו מהווה המלצה או תחליף לייעוץ מקצועי ואין להסתמך רק עליו לקבלת החלטות

 

*האמור לעיל אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטיו/או חשבונאי של עורך דין ו/או רואה חשבון והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע והפרטים האמורים באתר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד.

עוד כתבות בנושא

יש לכם שאלה כללית
בנוגע להעסקת עובד זר?

כתבו לנו - וצוות המומחים שלנו יחזיר לכם תשובה בהקדם

לרישום לתאגיד

מלאו את הפרטים הבאים לקבלת סיוע ברישום לתאגיד
דילוג לתוכן