גריאטר, פסיכוגריאטר או גרונטולוג: מה ההבדל ומתי פונים

מה ההבדל בין גריאטר לפסיכוגריאטר או גרונטולוג? מדוע צריך בכלל רופאים מומחים לגיל השלישי, ומתי צריך לפנות לכל אחד מהם? מדריך שיעשה לכם סדר בבלגן.

לאורך השנים חלה ירידה בתמותת ילדים מצד אחד, לעומת גידול בתוחלת החיים הכללית מצד שני. אם ב-1950 תמותת ילדים עד גיל 5 עמדה על 20%, ותוחלת החיים הממוצעת הייתה 47 שנים – בשנת 2017 תמותת הילדים ירדה לכדי 7%, ובשנת 2020 תוחלת החיים עלתה לכדי יותר מ-73 שנים.

כמו כן חלקם היחסי של בני 65 ומעלה גם הוא עולה בהתמדה: מ-5% בשנת 1960 לכדי 9.3% בשנת 2020. ככל שהגיל עולה, כך עולה גם הסיכוי לסבול ממחלות כרוניות; קפיצה של פי 10 בגילאי 65 ומעלה לעומת קבוצת הגילאים הצעירה (נתונים: אתר Old Out). מעבר לכך, הסיכוי להיות סיעודי בגיל 65 ומעלה הוא אחד מכל שלושה או ארבעה.

מה זה גריאטריה ומיהו גריאטר

גריאטריה היא תחום רפואי המוקדש כולו למבוגרים ולקשישים בגיל השלישי. מקור השם מגיע מיוונית – גרון = זקן, יאטרוס = רפואה. גריאטר הוא רופא בהשכלתו שעבר התמחות בבעיות ומחלות זקנה, בדרך כלל בדגש על הפן הרפואי גופני / פיזיולוגי.

ניכר כי גריאטריה היא תחום רפואי מבוקש, שהביקוש לו עולה בהתמדה ככל שחולפות השנים. האוכלוסייה מזדקנת, ויחד איתה עולה גם מספר האנשים הזקוקים לרופאים גריאטרים מומחים לזקנה ובעיותיה: בעיות ראייה ושמיעה, בעיות קוגניטיביות (ירידה בזיכרון, דמנציה), מחלות מפרקים, נפילות, מחלות ניווניות (פרקינסון), סוכרת, בעיות לב ועוד.

פנייה לרופא גריאטר רלוונטית אך ורק לבני 65 ומעלה, הסובלים מכל אחת או יותר מהבעיות הקשורות לזקנה – החל מהבעיות הקטנות ביותר כגון התאמת תרופות, המשך בתוכניות שיקום לאחר מחלה או פציעה וכלה במצב סיעודי.

מה זה פסיכוגריאטריה ומיהו פסיכוגריאטר

פסיכוגריאטריה היא תת-התמחות בתוך עולם הגריאטריה, בדגש על הפן הפסיכולוגי, הנפשי והרגשי. פסיכוגריאטר גם הוא רופא בהשכלתו, עם התמחות ייחודית בבעיות פסיכולוגיות ופסיכיאטריות האופייניות לגיל השלישי – כגון דיכאון, חרדה, ירידה קוגניטיבית, בעיות התנהגות, חוסר שקט ועוד.

כאן המקום לציין שבישראל אין התמחות ספציפית בפסיכוגריאטריה. העוסקים בתחום הם רופאים גריאטרים או פסיכיאטרים שעברו הכשרה מקצועית בתחום זה. בדומה לפסיכיאטר, גם פסיכוגריאטר מורשה לתת מרשמים לתרופות עבור מגוון בעיות וסיטואציות. בנוסף הוא יכול לבצע גם בדיקות רפואיות כלליות לאבחון מצב המטופל, כגון בדיקות דם, בדיקות שתן, לחץ דם ועוד.

פנייה לפסיכוגריאטר תהיה רלוונטית לקבלת ייעוץ, אבחון וטיפול בבעיות פסיכולוגיות האופייניות למבוגרים (כגון אלו שצוינו קודם לכן). כמו כן ניתן לקבל חוות דעת משפטית / רפואית במקרי אפוטרופסות, מצב סיעודי, ירושה ועוד.

מה זה גרונטולוגיה ומיהו גרונטולוג

בניגוד לגריאטריה ופסיכוגריאטריה, המחייבות לימודי רפואה – גרונטולוגיה היא תחום אקדמי שאינו דורש מהמומחה להיות רופא. גרונטולוג הוא חוקר של תהליכי זקנה בכמה רמות, כגון חברתית, ביולוגית, פסיכולוגית, כלכלית ועוד. גריאטרים ופסיכוגריאטרים, לעומת זאת, מספקים טיפול ולא מחקר בלבד (אם כי חלקם בהחלט יכולים לעסוק במחקר).

מכיוון שגרונטולוג אינו רופא ולא מספק ייעוץ, אבחון או טיפול הלכה למעשה, אין לו שום תפקיד מעשי בכל הנוגע למבוגרים (אלא תפקיד אקדמי בלבד של מחקר). כל בעיה רפואית או נפשית בגיל השלישי, מחייבת פנייה לגריאטר או פסיכוגריאטר. גרונטולוג אינו רלוונטי למצבים אלו.

עדיין מבולבלים? לא יודעים למי לפנות? שאלו את רופא המשפחה.

 

*האמור לעיל אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטיו/או חשבונאי של עורך דין ו/או רואה חשבון והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע והפרטים האמורים באתר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד.

עוד כתבות בנושא

לרישום לתאגיד

מלאו את הפרטים הבאים לקבלת סיוע ברישום לתאגיד

יש לכם שאלה?

כתבו לנו וצוות המומחים שלנו יחזיר לכם תשובה בהקדם, ללא עלות!
זמנית השירות אינו זמין.
ניתן לרכוש ייעוצים תחשיביים וגמרי חשבון.