חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

חוק הירושה וסוגי צוואות – מדריך בסיסי למתחילים

מהי צוואה, מדוע היא חשובה ומה קורה כאשר אדם נפטר ללא צוואה? כל מה שחשוב לדעת בנושא חוק הירושה, עריכת צוואה ועוד.

מהו חוק הירושה

מדי שנה נפטרים בישראל כ-50 אלף איש. קצת פחות ממחצית האוכלוסייה דואגת לעריכת צוואה מראש, אם כי בעשור האחרון חל גידול במספר כותבי הצוואות.

חוק הירושה, שאושר בכנסת החמישית בשנת 1965, מסדיר את כל הנוגע לירושות בעקבות מוות. לאחר מותו של אדם, החוק קובע כי עזבונו יעבור ליורשיו לפי דין – או לחילופין לפי צוואה שהותיר אחריו. כמו כן חוק הירושה מגדיר ומסדיר נושאים נוספים כגון סדר הירושה, תוקף של צוואה, אפשרויות התנגדות לצוואה ועוד.

מהי צוואה ומי רשאי לערוך צוואה

צוואה היא מסמך המעביר את זכויות הירושה לאחר המוות, והיא זו שגוברת על כל דין אחר (בהנחה שאכן יש תוקף משפטי לצוואה). כל אחד ואחת יכולים לערוך צוואה, למעט אנשים חסרי יכולת נפשית או שכלית, קטינים או פסולי דין.

כאן המקום לציין שאין לבלבל בין צוואה ובין ייפוי כוח מתמשך. המסמך מהסוג הראשון מיועד למקרה מוות, ואילו המסמך מהסוג השני מיועד למצבים בהם כותב הייפוי אינו מסוגל לקבל החלטות (כגון מצב סיעודי, דמנציה ועוד).

תוקף משפטי וסוגים של צוואות

כדי לוודא שיש לכם צוואה תקפה, עליה לעמוד באחד מארבעה תנאים בעת כתיבתה:

  • צוואה בכתב יד – מסמך הכתוב וחתום בכתב ידו של המצווה, ואינו דורש עדים או עורך דין. כדי שיהיה לה תוקף, צוואה זו חייבת להיות כתובה בכתב יד כולל תאריך וחתימת המצווה. לאחר מכן מומלץ להפקיד אותה אצל רשם הירושה, אם אין חובה לעשות זאת.
  • צוואה בעדים – מסמך הנכתב בנוכחות שני עדים, אך אינו מחייב עורך דין. העדים אינם יכולים להיות בני זוג של המצווה או כאלה הנהנים מהירושה. מסמך זה יכול להיכתב במחשב, וחייב לכלול את חתימתם של 2 העדים. זוהי הצוואה הנפוצה ביותר בישראל.
  • צוואה בפני רשות – מסמך זה יכול להינתן לגורם רשמי כלשהו כגון נוטריון, שופט, רשם הירושות ועוד. צוואה זו יכולה להיכתב בעל פה מול נציג הרשות, או להגיש אותה מוכנה בכתב. אין צורך בחתימת המצווה.
  • צוואה בעל פה – נקראת גם צוואת שכיב מרע. זוהי צוואה המוכתבת בעל פה בנוכחות שני עדים, כאשר המצווה נמצא במצב של ערש דווי או נמצא בפני מוות במלחמה, אסון טבע ועוד. במקרה זה שני העדים יכולים ליהנות מהירושה.

חשיבותה של צוואה ומה קורה אם אין צוואה

כדי להקל על מצב העניינים, מומלץ לכתוב צוואה כבר בגיל צעיר – במיוחד אם מדובר בנשואים עם ילדים. זאת מכיוון שלאחר המוות, כל פעולה בנכסי הקטינים תדרוש מבן/בת הזוג שנותרו אישורים נוספים מהרשויות.

עם זאת, כפי שראינו קודם לכן, פחות ממחצית מהישראלים כותבים צוואה. במצב זה היורשים יהיו לפי דין – כלומר בן/בת הזוג של הנפטר (50% מהירושה) וכן ילדיו (50% מהירושה). אם יש יורשים נוספים לפי סדר, גם הם ייכללו בסדר הירושה – הורי הנפטר, נכדים, נינים ועוד.

אם הנפטר לא הותיר צוואה ואין לו יורשים לפי דין, המדינה יורשת את עזבונו (בדרך כלל למטרות חינוך, מדע, בריאות וסעד).

לאחר המוות – צו קיום צוואה או צו ירושה?

אם המצווה הותיר אחריו צוואה, על היורשים כדין להגיש בקשה לצו קיום צוואה. בשלב זה ניתן גם להגיש התנגדויות לצוואה. אם המצווה לא הותיר צוואה, יורשיו כדין צריכים להגיש בקשה לקבלת צו ירושה.

חשיבותו של עורך דין לענייני צוואות

אומנם כל אחד ואחת יכולים לערוך צוואה בעצמם, אך היעדר ידע בלשון החוק עלול לסבך את העניינים לאחר המוות. מסיבה זו, ומסיבות נוספות, מומלץ מאוד לערוך צוואה באמצעות עורך דין המתמחה בתחום זה.

מאמר זה אינו מהווה המלצה או תחליף לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי

*האמור לעיל אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטיו/או חשבונאי של עורך דין ו/או רואה חשבון והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע והפרטים האמורים באתר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד.

עוד כתבות בנושא

יש לכם שאלה כללית
בנוגע להעסקת עובד זר?

כתבו לנו - וצוות המומחים שלנו יחזיר לכם תשובה בהקדם

לרישום לתאגיד

מלאו את הפרטים הבאים לקבלת סיוע ברישום לתאגיד