חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

סימנים לפרקינסון (ובדיקת זיהוי חדשנית ב-3 דקות)

פרקינסון היא המחלה הניוונית השנייה בשכיחותה אחרי אלצהיימר, עם כ-10 מיליון חולים ברחבי העולם. נכון להיום אין תרופה לפרקינסון, אך עם זאת יש לה כמה סימנים מקדימים. אחד מהם הוא שינוי בריח הגוף, הרבה לפני כל סימן מזהה אחר.

מחלת פרקינסון אומנם אינה מקצרת את תוחלת החיים בצורה משמעותית, אך היא בהחלט פוגעת באיכות החיים וביכולת התפקוד. בשלבים המאוחרים של המחלה, נהיה קשה יותר לתפקד ולבצע את פעולות היום-יום – עד הגעה למצב סיעודי.

ככל שהרפואה והמדע מתקדמים, כך ניתן לאתר סימנים להתפתחות פרקינסון – לעיתים עוד טרם התפרצות המחלה.

לפרקינסון יש ריח מושק

מצב נדיר מאוד של חוש ריח חד במיוחד נקרא היפרוסמיה (Hyperosmia), והוא מאפשר להריח דברים שאחרים אינם מסוגלים להבחין בהם. ג'וי מילן מסקוטלנד היא אחת מאותם אנשים בעלי היכולת הנדירה הזו, שבמקרה הזה מאפשרת לה לבצע אבחון מוקדם של מחלת הפרקינסון.

כשבעלה של ג'וי היה בן 33, היא הבחינה שיש שינוי בריח העולה ממנו (ניחוח מושק / מאסק, במיוחד באזור העורף והכתפיים). אותו ריח מושק הופיע גם אצל חולי פרקינסון, ואז הבינה ג'וי שיש לה יכולת לאתר חולים הרבה לפני שהם מודעים למצבם.

ג'וי פנתה לחוקרים באוניברסיטת אדינבורו בשנת 2012, ומאז סייעה להם לפתח בדיקה מהירה המזהה פרקינסון תוך 3 דקות בלבד… כל זאת על בסיס כמה מולקולות שג'וי יכולה לזהות באמצעות ריח. מולקולות אלה קיימות רק אצל חולי פרקינסון.

זיהוי מחלות לפי ריח

זו לא פעם ראשונה שמדברים על זיהוי של מחלות באמצעות ריח; בעיקר כאשר מדובר על מחלת הסרטן. בדרך כלל מדובר בשימוש בחוש הריח של כלבים, שמפותח פי כמה אלפים בהשוואה לחוש הריח האנושי. כמו כן כמה חוקרים פיתחו גם "אף אלקטרוני" מסוגים שונים, שככל הנראה מסוגל לעשות את אותו הדבר.

זו הפעם הראשונה שבן אדם מצליח לזהות מחלה על סמך חוש ריח. נכון לעכשיו עדיין אין בדיקה מהימנה לזיהוי מוקדם של פרקינסון, וככל הנראה נצטרך לחכות כמה שנים עד שגם בדיקת הריח החדשה הזו תתקבל כאמינה על ידי הקהילה המדעית.

ג'וי מילן ממשיכה לעבוד עם מדענים נוספים, במטרה לפתח בדיקות זיהוי דומות גם למחלות נוספות כגון סרטן, שחפת ועוד.

סימנים מקדימים לפרקינסון

לא צריך להיות בעל חושים מיוחדים כדי לזהות פרקינסון. למחלה הניוונית הזו יש עוד כמה סימנים מקדימים, שכדאי להיות מודעים לקיומם:

1. פגיעה בחוש הריח איבוד חוש הריח הוא סימן מקדים לפרקינסון ב-90% ממקרי הזיהוי המוקדם, אפילו אם טרם זוהה כל סימן אחר במשך שנים. אז אם מישהו בקרבתכם איבד לפתע את חוש הריח, בעיקר בגיל 60 ומעלה, כדאי מאוד לגשת לבדיקה.
2. עצירות כרונית קשיים בהתרוקנות (פחות מפעם ביום) עלולים להעיד על פרקינסון. כמובן שיש לשלול בעיות אחרות קודם לכן, אבל בין 20% ל-80% מחולי פרקינסון סובלים מעצירות כרונית. עדויות נוספות מהשנים האחרונות מעידות על כך שהמחלה עצמה ככל הנראה מתחילה במערכת העיכול.
3. שינה לא שקטה כבר בשלבים מוקדמים של פרקינסון, הגוף מאבד את יכולתו לשיתוק שינה בזמן חלימה. בתוך כך, חולי פרקינסון זזים הרבה במיטה, מדברים, צועקים ואף נופלים מהמיטה.
4. קשיים מוטוריים רעד, קושי בהליכה, כאבי שרירים, הבעת פנים אטומה, הקטנת כתב יד, תנועות איטיות ועוד. חשוב לאבחן זאת בצורה נכונה, כי לכל הקשיים הללו יכולות להיות גם סיבות אחרות.
5. דיכאון עדיין לא ברור האם דיכאון הוא סימן מקדים לפרקינסון או תוצאה שלה, אבל דיכאון שכיח יותר אצל החולים במחלה מאשר בשאר האוכלוסייה.

מתי תהיה תרופה לפרקינסון?

אומנם אבחון מוקדם אינו תרופה למחלה, אך הוא בהחלט יכול לסייע בעיכוב מהלך התקדמותה. צוותי מחקר עובדים כבר שנים בניסיון למצוא מזור למחלה, ונותר רק לקוות שגם התרופה תגיע בסופו של דבר.

בתוכנית "העתיד כבר כאן" בערוץ כאן 11, הוצג טיפול חדשני על עכברים חולי אלצהיימר באמצעות מערכת החיסון (אימונותרפיה). שיטה זו סייעה בעבר לפגועי גפיים, וייתכן שבעתיד הקרוב תוכל לרפא מחלות ניווניות של המוח כגון אלצהיימר, פרקינסון ועוד.

 

*האמור לעיל אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטיו/או חשבונאי של עורך דין ו/או רואה חשבון והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע והפרטים האמורים באתר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד.

עוד כתבות בנושא

יש לכם שאלה כללית
בנוגע להעסקת עובד זר?

כתבו לנו - וצוות המומחים שלנו יחזיר לכם תשובה בהקדם

לרישום לתאגיד

מלאו את הפרטים הבאים לקבלת סיוע ברישום לתאגיד